18. Maj, 2004

Robin og brooklyn brewery

Under den netop overståede ølfestival, havde jeg den fornøjelse, at møde Robin Ottaway, der er vice-præsident for det amerikanske Brooklyn Brewery Company. Robin og hans forlovede Audra var på besøg i anledning af, at Brooklyn Brewerys produkter snart kommer i handlen i Danmark. Robin rejser ofte i USA da han, som repræsentant for Brooklyn Brewery, gæster en stor procentdel af de årlige amerikanske ølfestivaler. Men det er sjældent, at rejsen går over Atlanten. Så sjældent, at Robins forlovede Audra for en gangs skyld også gerne ville med. De ankom netop som bryllupsfeberen for Frederik og Mary var på sit højeste og byen var udsmykket til fredagens festivitas.

Jeg gav Robin og Audra en rundtur på ølfestivalen og vi fik snakket om forskellene på ølmarkedet i USA og i Danmark. Robin forstod ikke helt, at det danske marked for specialøl var så ungt, for når han gennemgik udvalget i festivalkataloget kunne han ikke finde åbenlyse mangler. Med andre ord havde Danmark på få år opnået et marked, som det havde taget 10-15 år at bygge op i USA. Tag ikke fejl! Robin ved hvad han snakker om, for indtil for et år siden, arbejdede han i Brooklyns selvstændige distributionsselskab The Craft Brewers Guild, der udover at distribuere Brooklyns eget øl, også distribuerede udenlandsk specialøl. Fra dette arbejde kender han de fleste europæiske specialølsmærker og han kender dét at være en lille ny aktør i erhvervet. Jeg glædede mig over, at det var gået så hurtigt i Danmark, men bad også en lille bøn for at det holder ved i mange år endnu...

Men een ting var Robins viden om europæisk øl, noget andet var at han var kommet til landet, for at sprede det glade budskab om bryggeriets øls snarlige ankomst på det danske og skandinaviske marked. Mange forbinder amerikansk øl med de lyse smagsneutrale lagerøl, som man kender dem fra bryggerikoncernerne Anheuser-Busch, Millers og Coors m.fl. Men, hvis der er én ting Brooklyn Brewery ikke gør, er det at brygge smagsneutrale øl. I stedet fokuseres der på traditionelle britiske og amerikanske øltyper, såsom india pale ale, imperial stout og american lager - alle øltyper der for længst er kørt ud på et sidespor hos de store bryggerier.

Brooklyn Brewerys brygmester Garrett Oliver er lidt af et ikon i USA. Han er en af de få brygmestre - hvis ikke ligefrem den eneste - der er afroamerikanere. Han arbejdede i et af Manhattans mest eksklusive advokatfirmaer, da han fik lysten til at brygge. Så meget, at han ligefrem valgte, at forfølge en ny karriere som brygmester. Det lykkedes til fulde og han er nu en uundværlig del af Brooklyn Brewery. En af de ting Garrett fra starten har været meget fokuseret på, er de engelske øltyper og han har en forkærlighed for britisk malt og humle, som han tilsætter i flere af bryggeriets produkter. Garrett blev i øvrigt 'landskendt' i det københavnske, da han på Anders Kissmeyers opfordring kom til København og fungerede som gæstebrygger på Nørrebro bryghus. Anders og Garrett har været venner siden de mødtes på en bryggerkonference i USA for nogle år siden. Og det er nok ikke helt forkert at påstå, at selvom Anders Kissmeyer har mange års erfaring som professionel brygger, lod han sig inspirere af Garrett og Brooklyn Brewery, da han startede Nørrebro bryghus.

Der var stor interesse for Brooklyn Brewerys produkter på ølfestivalen. Fem af bryggeriets øl var repræsenteret: Brooklyn Lager, Brown Ale, East India pale Ale, Black Chocolate Stout og Monster Ale. En del af gæsterne på ølfestivalen kendte øllet fra besøg i New York og Brooklyn, mens andre havde stiftet bekendtskab med det på Nørrebro Bryghus. Men for langst de fleste, var der tale om en nyhed.

Generelt var holdningen til Brooklyns øl på festivalen yderst positiv. Folk var glædeligt overraskede over den gennemgående frugtighed som var typisk for de fem øl. Men den citrusagtige frugtighed stammer ikke fra overgæring (Brooklyn Lager er jo selvsagt undergæret), men derimod fra anvendelsen af den amerikanske aromahumle Cascade. Denne humlesort er relativt ung. Den blev udviklet i det nordvestlige USA i 1950erne og kom først på markedet i 1972. Jeg er stødt på Cascade humle i mange øl - også danske mikrobryg. Men det er få, der som Garrett Oliver har formået at få det bedste ud af humlesortens aroma. For mig er anvendelsen og den mesterlige håndtering af Cascade blevet et varemærke for bryggeriets produkter. Det skal dog lige retfærdigvis siges, at Cascade ikke anvendes i alle bryggeriets øl.

Brooklyn LagerBrooklyn Lager er en ravrød undergæret lagerøl med en fyldig duft af malt og Cascade frugtighed. Selvom øllet har tydelige referencer til Münchener og Wiener stilen, vil jeg godt acceptere Anders Kissmeyers argumentation for, at det amerikanske lagerøl fra før forbudstiden - det såkaldte pre-prohibition lager - er kvalificeret til at blive betragtet som en selvstændig øltype. Hvad jeg især hæfter mig ved, er brugen af amerikansk humle, der adskiller det væsentligt fra de sydtyske slægtninge. Kunne man tænke sig at smage en dansk fortolkning af en pre-prohibition lager, skal man tage ind på Nørrebro bryghus og smage New York Lager.

Brooklyn East India Pale AleBrooklyn Brown Ale og Brooklyn East India Pale Ale er begge øl der tager udgangspunkt i engelske bryggertraditioner. De er begge overgærede øl og får deres kraftige frugtige karakter fra kombinationen af gæringen og den tilsatte humle. Især Brooklyn East India Pale Ale var meget populær på ølfestivalen, men det er der sådan set ikke noget underligt i, for øltypen er umådelig populær blandt de fleste mandlige ølnydere. Det er som om det høje indhold af humle og bitterhed tiltrække de trænede ganer. De fleste var også enige i, at Brooklyn Brown Ale var et spændende og oplagt valg til middagsbordet.

Brooklyn Monster AleMonster Ale er en enten/eller øl. Nogle synes den har en for stærk smag af varmende alkohol, mens andre er vilde med tanken om at få den serveret efter julemaden. Og ja - den er stærk med sin mere end 11 % alc.vol. Jeg vil sige, at det ikke er en øl jeg vil drikke i sommerhalvåret, men det kommer helt af sig selv - for den brygges og distribueres kun fra november til februar. Så til dem, der rynkede af næsen af den på ølfestivalen, vil jeg blot sige: gi' den en chance, når vinterkulden og slud tager over. Så tror jeg den har nogle kvaliteter, der vil gøre den højt værdsat.

Brooklyn Black Chocolate StoutEndeligt var der Black Chocolate Stout. Trods navnet er der ikke et gram chokolade i Brooklyn Black Chocolate Stout. Ikke desto mindre har øllet virkeligt smag af bitterchokolade. Det skyldes at øllet brygges på sammenblandingen af hele tre førsteudtræk, hvor chokolademalt er en væsentlig bestanddel. Denne ekstravagante anvendelse af malt betyder til gengæld også, at øllet er rimeligt alkoholstærkt. Men det er virkeligt en oplevelse for stout folket.

Det er i skrivende stund ikke helt afgjort, hvilke af Brooklyn Brewerys produkter der kommer i handlen. Men det skulle være ganske vist, at Brooklyn Lager, Brooklyn Brown Ale og Brooklyn East India Pale Ale til Juli vil kunne købes flere steder i landet.