12. Maj, 2003

Byens kro

Byens KroMens mange andre øl interesserede var til øl festival 2003 i Valby hallen, valgte jeg at bruge lørdag eftermiddag på en cykeltur med familien i København. Ved et tilfælde kom jeg forbi Byens Kro i Møntergade. Ligesom Calle, ejeren af Byens Kro, havde jeg været til ølfestival dagen før og jeg var fortsat – først på Cafe Svejk og derefter på Bar Intime. Jeg havde brug for en reparationsbajer for at finde mig selv igen, og når nu Byens Kro var åben og Calle på arbejde, hvorfor så ikke benytte lejligheden til at få en Franciskaner Hefe-Weisse og en ølsnak med Calle? Det blev dog til mere end Franciskaner Hefe-Weisse og en ølsnak, eftersom at Calle på meget beskeden vis havde flaskepremiere på Byens øl, en øl designet efter hans egen smag og brygget på Svaneke Bryghus.

Byens øl er den foreløbige kulmination på Calles mangeårige kamp for det gode øl. øllet blev til ved at han tog over på bryggeriet i Svaneke med nogle af de øl han godt kunne lide, bl.a. Hövels bitterbier fra Hövels Hausbrauerei i Dortmund og Tiger Beer fra Singapore. Her fik han sig en snak med brygmesteren og der blev smagt øl, blandet, kigget på opskrifter og diskuteret indtil den rette blanding af malt, humle og gær var på plads.

Byens øløllet brygges på Svaneke Bryghus og lagres i 6 uger. øllet har en kastaniebrun farve og er uklart, da der er tale om en ufiltreret øl. Det dufter af malt og karamel og har en fin og vedvarende skumkrone. øllet har stor fylde og en god maltet smag med klare karamelagtige toner og slutter med klar markeret efterbitterhed. Som stamkunden Stig sagde, er det ikke en øl man drikker hele aftenen, hvilket ifølge Calle selv, heller ikke er meningen. Der er ifølge Calle tale om en aromatisk drøj øl, som man starter med og nyder, for senere at skifte til en anden øl. Det er nu ikke helt sandt. Konen sagde, at det var en øl der smagte af mere. Efter min mening er der tale om en øl man nyder, smager på og drikker i store mundfulde, så smagen rigtig fordeler sig i mund og svælg. Byens øl har tydelige rødder i den sydtyske brygtradition. øllet undergæres med en markant maltkarakter. Der bruges malt af typerne Münchner-, Pilsner- og Karamalt . Sammenholdes det med øllets kastaniebrune farve og alkoholprocenten på 5,8 % kvalificerer øllet sig næsten til at være en Tysk Bock . Men den adskiller sig dog fra Bock ved en markerende humlebitterhed i afslutningen. Netop bitterheden fra den sydtyske bitterhumlesort Hallertau Nugget og det faktum at øllet er ufiltreret giver mindelser om den Nordbayriske kellerbier tradition. Man kan med andre ord argumentere for at Byens øl er en blanding af en Bock og en Kellerbier.