3. November, 2002

Else pÅ fyn

Refsvindinge Bryggeri og Malteri"Gammel slægtsgård smukt beliggende i landsby. Hyggelige værelser. Vi brygger øl og laver rygeost. Børnevenligt miljø med klappedyr og kæledyr." Disse ord læste vi i en turistbrochure, da vi holdt bededagsferie i Faaborg på Fyn. 'Vi brygger øl!', sagde vi og så forventningsfulde på hinanden.

Næste dag fandt vi Flødstrup på landkortet, og det viste sig, at vejen dertil, gik direkte gennem Refsvindinge med det i København 'verdensberømte' regionale bryggeri. En kærkommen lejlighed til at besøge det! I Refsvindinge så vi ikke noget bryggeri, men i vejsiden ved en bondegård stod et skilt, der viste at her var det. Lidt undrende gik vi indenfor, usikre på om vi var på rette vej, men da vi kom ind på gårdspladsen var vi sikre. Her stod 3-4 mand ved siden af en lastvogn og drak øl. Stadig lidt usikker spurgte min mand, om man kunne købe øl der – og det kunne man. I en lade var der øldepot og vi købte en blandet kasse med deres karakterfulde øl: Ale no. 16, Bryggerens pilsner, den klassiske pilsner og den dejlige tjæreagtige Skibsøl. Vi fortalte den gamle brygger, at vi var på vej til Flødstrup, hvor vi havde læst, at man bryggede øl på en gård. Bryggeren kendte godt Else, fortalte at hun ligesom mange andre fynske hjemmebryggere købte deres malt på netop Refsvindinge. Så blev vi endnu klogere !

Så gik turen videre til Flødstrup, hvor vi hurtigt fandt gården - en fantastisk smuk og velholdt bindingsværksgård i en landsbyidyl som taget ud af et eventyr. En kvinde stod udenfor og var ved at pakke sin bil. Hun boede i en af ferielejlighederne og kunne bekræfte, at ejeren lavede øl, og at der ikke var noget udskænkningssted.

Elses mand John viser bryggerset fremVi tog en hurtig beslutning, (hvo intet vover, intet vinder) gik ind og fandt ejeren Else Hansen og spurgte, om det var muligt at smage hendes øl. Hun smed, hvad hun havde i hænderne, placerede os i den pragtfulde have og hentede en kande øl. Første slurk virkede sur, men derefter mærkede man den markante røgede eftersmag. Det var ikke en øl, der ville begå sin på Charlies eller lignende, men det var en fantastisk oplevelse, at sidde i Elses have, drikke hendes røgede øl og høre hende fortælle om livet på landet, ølbrygningen og hvordan hun lavede rygeost. Der er åbenbart røg i mange fynske produkter !

Else havde billeder af hele processen (som foregik i et rigtigt bryggers), og som et kuriosum, kunne hun fortælle, at der er optaget en japansk turistfilm i hendes hjem, hvor hun viser hvordan man brygger øl. Så nu tror japanerne måske, at alle danskere lever som Else på en eventyrgård, hvor de brygger deres egen øl og spiser rygeost til.