18. August, 2003

Gold Prag

Gold Prag udefraKøbenhavn nu fået sin første autentiske Tjekkiske ølstue, Gold Prag. De små lokaler i Gothersgade er indrettet efter alle kunstens regler; i en moderne østeuropæisk stil blandet med nostalgisk folklore – en indretning nogle mennesker nok vil finde temmelig kitsch'et, hvis ikke ligefrem usmagelig. Men kan man abstrahere fra indretning, bydes man på en gennemført tjekkisk oplevelse, både hvad angår indretning, øl og menukort. Gold Prag serverer Budvar, Pilsner Urquell og mørk Kozel fra fad. Priserne er rimelige i Københavnsk sammenligning, nemlig 25 kroner for en velskænket ½ liters fadøl. Stedet tilbyder desuden take away, så man kan få en fadøl med i hånden, eller som man gør det i Tjekkiet - i en kande. Det er værd at huske til næste sommer, når man ligger og tørster i Kongens Have, blot fem minutters gang fra Gold Prag.

Budvar, kommer fra bryggeriet Budéjovický Budvar i byen České Budějovice og udmærker sig ved at være mindre bittert end de fleste andre tjekkiske øl (omkring 20 BU). øllet har en god fylde, med massere af karakter og fornemmes blødt og cremet. Den trænede vil kunne fornemme aromatiske toner af vanille og honning. Efterbitterheden er beskeden. Budvar er en klassiker og har man først bestilt én, kan det svært ikke at bestille en til. I Tjekkiet kaldes Budvar, grundet den lave bitterhed, en “kvindeøl”, så hvis man vil lokke konen eller kæresten til at drikke lidt, er det måske et godt udgangspunkt.

Pilsner Urquell fra bryggeriet Plzenský Prazdroj i Plzen, der i 1842 revolutionerede verden, ved at være det første bryggeri i verden der bryggede en pilsner. Pilsner Urquell er mere bitter (omkring 30 BU) end Budvar og har den karakteristiske duft af Saazer aromahumlen - en frisk blomsteragtig duft. øllet har en karakterfuld og fyldig smag, der efterlader en lang aromatisk bitterhed.

Kozel tmave er en dyb mørkebrun lagerøl fra bryggeriet Velké Popovice i byen af samme navn. Denne udgave af en mørk bøhmisk lagerøl er lidt sødere end gennemsnittet og øllet har en sød duft med toner af chokolade og kaffe. Den smager i samme retning, men smagen domineres af øllets sødme. Netop den søde smag giver den et bredt publikum. Dens relativt lave alkoholprocent på 3,9 vol. % gør den lidt lettere at integrere i hverdagen.

østalgi eller Kitsch?På menukortet byder Gold Prag på rigtig Tjekkisk mad. Menukortet er ikke stort, men til gengæld er priserne yderst rimelige. Den billigste ret på kortet er Gulasch serveret med brød til 50 kr. Den dyreste ret er Cesky tlir, hvilket betyder Tjekkisk tallerken, bestående af pølser, ovnstegt nakkekotelet i mørk øl, spyd med svinemørbrad serveret med sennep, salat og brød. Hele den rustikke herlighed koster 120 kr. Da undertegnede besøgte Gold Prag fik en af gæsterne serveret en portion Gullasch og der bredte sig en vidunderlig duft af Gullasch i hele lokalet - en duft der kunne gøre selv en stopmæt sulten igen. øllet kom, som det nu skal på en rigtig tjekkisk ølstue, hurtigt. Allerede inden jeg havde drukket ud, spurgte tjeneren om jeg skulle have en ny. I Tjekkiet havde tjeneren selvfølgelig ikke engang spurgt. Han var kommet med en ny, med mindre jeg havde lagt ølbrikken på glasset. Men et skridt af gange. Det er jo trods alt ikke alle der kender tjekkisk skik i Danmark.

Når man nu har besøgt Gold Prag og fået smag for det tjekkiske, skal man ikke snyde sig selv for Cafe Svejk på hjørnet af Andebakkestien og Smallegade. Cafe Svejks ejer Kim begyndte allerede i 1994 at importere tjekkisk øl til Danmark, vel og mærke før de fleste havde nogen idé om dets kvalitet. Som pioner har Kim været i frontlinien og har været offer for en del chikanerier fra de store bryggerier. Kims øl kommer fra det meget spændende bryggeri Bohemia Regent i den sydbøhmiske by Trebon. Bryggeriet brygger stadig øl på helt traditionel vis, d.v.s. egen maltning, åbne gæringskar osv. Så selvom Cafe Svejk indretningsmæssigt minder mere om et gennemsnitligt dansk værtshus, så bydes der her på en tjekkisk øloplevelse i særklasse.