3. September, 2003

Grebbestad Bryggeri

GrebbestadMin ølrejse i det svenske, fortsatte op ad E6 mod Oslo til Tanumshede, hvor man kunne dreje af i retning mod Grebbestad. Inden man når bygrænsen, er der et skilt, der viser vej til et historisk minde. Få hundrede meter oppe ad den lille grusvej kommer man til Greby Gravfält, et af Sveriges smukkeste gravområder fra jernalderen. Området består af over 200 grave, mange af dem med opretstående gravsten, der rejser sig op i landskabet. De 2-3 meter høje sten, med den smukke natur som baggrund, skaber et stemningsfuldt område, hvor man kan sidde og filosofere lidt over den tid, hvor vore forfædre huggede disse sten til. Tanken kan gøre én helt tørstig! Heldigvis er der kun er et par minutters kørsel til Grebbestad og det lokale øl fra Grebbestad Bryggeriet.

BrygkedlerneGrebbestad Bryggeriet blev grundlagt den 18. december 1995 af Lars Wennerås i konservesfabrikken ABBAs gamle lokaler ved havnen i Grebbestad. I lighed med tendenserne i andre lande var tanken med grundlæggelsen af det lille lokale bryggeri, at fremme erhvervs- og kulturudviklingen i byen og kommunen. Som i mange andre udkantsområder, der hovedsageligt lever af turisme, er problemet i Grebbestad, at der gennem mange år er sket en udflytning af fastboende fra byen. Byerne lever om sommeren, men i vinterhalvåret dør de. Mange familier, der har sommerhus i länet, ønsker nu at bosætte sig permanent i kommunen, men det manglende erhvervs- og kulturliv hæmmer denne udvikling. For at vende udviklingen støttede kommunen grundlæggelsen af Grebbestad bryggeriet.

Havnen i GrebbestadDa finansieringen var faldet på plads, var Lars Wennerås på udkig efter egnet udstyr til det nye bryggeri. Han fik kontakt til det tyske bryggeri Ahornberger Landbrauerei i nærheden af Kulmbach, der netop stod for at skulle udskifte deres bryggeri. Her erhvervede Lars Wennerås bryggeriets smukke gamle kobberkedler fra 1962 af typen 45 HL Huppman-erk, som blev suppleret med gærings-, lagrings- og tryktanke indkøbt i England. Den 3.maj 1996 var bryggeriet klar til at brygge.

Bryggeriet brygger fem forskellige øl, som kan købes på udvalgte caféer og restauranter i byen og i länet, samt på Systembolaget i Västra Götalands län. Bryggeriet brygger tyske lagerølstyper ved anvendelse af dekoktionsmetoden, dvs. at en del af maltmæsken udtages til kogning og føres tilbage til hovedmæsken. Alle bryggeriets øl brygges efter tyske Reinheitsgebot, dvs. på malt, gær, vand og humle og øllet sterilfiltreres inden det tappes. Det lokale tilhørsforhold understreges ved bryggeriets anvendelse af de malede skærgårdsmotiver på etiketterne.

Røget fiskI Grebbestad serveres byens øl på bl.a. Skalddyrscafeen og røgeriet Grebys , der ligger på bryggen med udsigt ud til havnen. Her drikker man lige så gerne kold øl til fisk og skaldyr, som kold hvidvin. Og lækkerierne fra havet er der nok af i Grebbestad. Halvdelen af de hummere og størstedelen af de østers der fanges i Sverige losses i byen.

Lunator

Lunator er en øl i Dobbelbock traditionen. Den brygges på forskellige maltsorter og tilsættes tysk aromahumle fra Hallertau. Brygningen af Lunator begynder om natten ved årets første fuldmåne, hvor malten mæskes. Om morgenen er urten klar til gæringen, og efter endt gæring lagrer øllet i flere måneder. Lunator produceres i et begrænset antal på ca. 7000 flasker.

Som en rigtig Dobbelbock har Lunator en høj alkoholprocent på 7,9% alc.vol., en mørk brun farve med en lys skumkrone, der har et skær af øllets farve. Det har en tydelig og intens maltkarakter, og den høje alkoholprocent efterlader en behagelig varme. Maltens sødme balanceres af humlen, og øllet har en intens maltet sødme med toner af toffee.

Granit

Granit er en undergæret helmaltsøl med en alc. procent på 4.8 svarende til en plato på 11.8%. øllet har en gylden farve og en hvid skumkrone. Det har en god maltet duft med toner af frisk humle. Der er ingen efterbitterhed i øllet, men en let maltet eftersmag. øllet balancerer mellem det bitre og det maltede, men har en afdæmpet karakter. Det er brygget til at skulle ledsage fisk og skalddyr, og øllet komplementerer disse retter godt. Til de, der ønsker en øl med en mere markeret karakter, brygges der på Grebbestad bryggeriet en anden øl, der kan opfylde dette behov, nemlig “Koster”.

Koster

Koster er en undergæret øl, der har en alc. vol. procent på 5.1 %, svarende til en plato på 12,1 ° . øllet har en gylden farve og udvikler en middel kraftig hvid skumkrone. Det har en mild frugtig sødme med en fremtrædende bitterhed, der markerer sig i eftersmagen og giver øllet en god karakter.

Jule-Ôl

Jule-öl er undergæret øl med en alc. vol. procent alc. vol. 5.1 % plato 12,2 ° .

øllet har en rødbrun farve og udvikler en kraftig vedholdende skumkrone. Det har en meget kompleks smag, en god maltet karakter med toner af karamel. Det har en balanceret bitterhed, der markerer sig tørt i eftersmagen.

Hummer

Hummer er en specialøl, der brygges til premieren på hummerfiskeriet i slutningen af september. øllet er skabt til at ledsage forskellige hummerretter, og der brygges kun 20.000 flasker.

Hummer er en lys lagerøl med en alc. vol. procent på 5,5 %. Det brygges på en maltblanding bestående af 64 % pilsnermalt , 6 % karamalt og 30 % hvedemalt . Der anvendes to humlesorter i øllet, den tyske sort Perle og den Amerikanske sort Cascade . Begge sorter er valgt med stor omhu, da man ønskede en øl, der skulle passe til hummer og skaldyr.

øllet har en lys gul farve med en vedholdende skumkrone. Det har en let sødme i starten, der tørrer ud imod slutningen. Anvendelsen af Cascade efterlader en behagelig og balanceret bitterhed, der giver øllet en blød og frisk syrlig karakter med toner af citrus og tropiske frugter.