2008

Den amerikanske ølrevolutionAnchor øl

Amerikanerne har faktisk været 20 år foran den danske udvikling. Allerede i slutningen af 1970erne begyndte en udvikling i retningen af stadig flere håndværksbryggerier med fokus på det gode øl. Få et kort indblik.

9. Oktober, 2007

Trappisternes Øl

Noget af verdens mest bemrømte øl må utvivlsomt være det belgiske trappist. Eller det vil sige verdenskendte hos ølkendere, for det er egenligt ikke mange almindelige mennesker der kender til historien bag trappist øllet. Du har nu mulighed for at nærlæse om de bryggende munke fra trappist ordnenen.

9. Oktober, 2004

Da pilsneren kom til Prag

Pilsneren er som bekendt udviklet i byen Plzen i det sydlige Bøhmen. Pilsnerøllet fik stor betydning da det blev introduceret i den store verden. Men faktisk var borgerne i Bøhmens hovedstad ikke med på bølgen lige med det samme. De foretrak i lang tid deres egen mørke lagerøl. Dog var en skrædder fra Prag, en af de første til at sælge det nye pilsnerøl udenfor Plzen. Allerede i 1843 åbende han ølstuen U Pikansu, hvor han udelukkende serverede pilsnerøllet fra det nye bryggeri i Plzen. Ølstuen ligger der endnu og regnes for at være en af klassiskerne.

8. December, 2003

Klosterøllets historie

De fleste af os, har en idé om at klosterøl er noget ganske særligt. Selv i dagens Danmark, hvor de fleste munkesamfund blev jaget på porten for snart 500 år siden, har vi stadig en vis beundring for klosterøllet. Vi betaler med glæde høje priser for importeret munkebryg fra Belgien og i nogen grad også Tyskland. Men hvad ved vi egentligt om klosterøl? Hvad er dets historie? Har det altid været noget særligt? Og har det haft betydning for vores moderne bryg? Bjarke har kastet sig over den store mundfuld og der skulle være materiale nok til adskillige artikler. Så her begynder føljetonen om klosterøllets historie.

3. September, 2003

Grebbestad Bryggeri

Bådehavnen i GrebbestadIkke langt fra Ljungskile ligger Grebbestad Bryggeri. Sørens tur til Sverige kulminerede med et besøg i det hyggelige fiskerleje, hvor det lokale øl drikkes til hummer, røget sild og andet godt fra havet.

 

20. August, 2003

NØrrebro Bryghus

Nørrebro BryghusDet er snart længe siden at rygtet gik om at København ville få et nyt mikrobryggeri. Går man en tur forbi Ryesgade nr. 3 kan man se, at det ikke længere bare er et rygte. Efter flere års arbejde på at realisere drømmen om et mikrobryggeri, kunne Anders Kissmeyer - initiativtager, brygmester og direktør på Nørrebro Bryghus - endeligt i begyndelsen af August 2003 begynde brygningen af sit første øl. Glocalbeer var forbi og fik en rundtur.

 

Søg på Glocalbeer

Bretagnes Øl

Bretagne er uden tvivl Frankrigs mest selvbevidste region. Heldigvis er selvbevidstheden primært kommet til udtryk som en fredelig markering af egne kunstneriske, musikalske og gastronomiske traditioner. Øl er et af de områder hvor bretonerne har valgt at manifestere deres kultur. Bjarke rapportere her fra øllets Bretagne

Læs mere

Sommer i Franken

Regionen Franken ligger i det nordlige Bayern. Her findes verdens største koncentration af bryggerier. Langt de fleste er små husbryggerier med stolte traditioner

Læs mere

Storhed & Fald

Ligesom de fleste europæiske storbyer oplevede Prag en voldsom vækst i 1860erne. Som følge heraf åbnede en række bryggerier i de nye forstæder. Desværre har den senste udvikling ikke været lige barmhjertig ved dem alle.

Læs mere

Nürnbergs Øl

Nürnberg har en tyngende fortid. Men heldigvis byder byen på øloplevelser i særklasse.

Læs mere

Reklame