25. oktober, 2004

Jyske Øldage vel overstÅet

Så har Dansk Ølentusiaster endnu en gang afholdt en vellykket og velorganiseret ølfestival. Det er en fornøjelse at se, hvad en flok entusiaster kan løfte i fælleskab! Dette efterårs store nyhed var i mine øjne Fur Bryghus, der åbnede her til oktober og som var i Kolding for at præsentere tre øl fra deres sortiment. Det drejede sig om en undergæret pilsenertype tilsat Perle og Tettnanger humle, en bayersk inspireret hvedeøl og en overgæret ale af britisk type. Fur Bryghus er etableret i en nedlagt molerfabrik og det er indrettet efter alle kunstens regler. Der er ikke sparet på kvaliteten i hverken bryggeriet eller på restauranten, der servere gedign mad velegnet til øl. Øen har i øvrigt en helt unik geologi efter danske forhold og det skulle efter sigende også have betydning for det vand man bruger i brygningen. Jeg har ikke kunne få den præcise data på hvilken mineralske salte vandet indeholder og om vandet demineraliseres inden brygning. Men det er bestemt noget jeg vil følge op på.

En anden spændende nyhed var Brøckhouses Esrom Klosterøl, som jeg har haft en lille finger med i udviklingen af. Det er en øl der er brygget med henblik på at komme så tæt som muligt på det oprindelige krydrede middelalderøl. Dog måtte Alan Poulsen også tage den 'moderne smag' med i sin overvejelse, så selvom den kommer tættere på det originale middelalderøl end de fleste, er den dog stadig et kompromis. Så du skal ikke frygte en snerpende syrlighed fremkaldt af mælkesyrebakterier eller duft af muggenhed fra gamle træfade. Brøckhouses Esrom Klosterøl brygges udellukkende med krydderurter der eksisterede i Esrom klosterhave sådan som den så ud før reformationen. Der er tale om en virkelig unik øl i dansk sammenhæng. Skal man død og pine klassificere den, må man sige at den er tættest beslægtet med de britiske spiced ales.

Der var en del mindre nyheder hos importørerne, men mange havde dog valgt at holde fast i nyhederne fra forårets festival i Valby. Af særlige nyheder værd at nævne var Lindemans Lambic serie introduceret af TheoBrands, som i øvrigt vil lancere sin nye webside her i slutningen af oktober. Så har det norske bryggeri Nøgne Ø, et bryggeri vi holder meget af her på redaktionen, fået en importør i Danmark. Det er vist den første kvindelige importør jeg kender til. Det drejer sig om Helle Jacobsen, som igennem flere år har drevet butikken BarleyWine med Jan Filipe. Charlie's Pubs havde taget spændende cask conditioned real ale med fra Titanic Brewery, et bryggeri beliggende ved floden Trent, der jo klinger særligt i ørerne på ølnydere med hang til britiske pale ales. House of Beer kunne annoncere at Brooklyn Black Chocolate Stout er på vej over Atlanten i disse dage og at man forvente øllet ude i butikkerne i november måned.