20. August, 2003

Ljungskile Ølparadis

Landskab ved LjungskileGodt en halv times kørsel ad E6 fra Gøteborg mod Oslo i Bohus Läns smukke skærgård ligger den lille by Ljungskile. Her driver Håkan Jungblom og hustruen Carita, Ljungskile Turisthotell, der i de fem år parret har drevet hotellet har udviklet sig til et rent ølparadis. Da de overtog driften havde hotellet 'kun' 65 øl på menukortet, men på bare 5 år har de udvidet sortimentet til at de i dag kan tilbyde over 410 forskellige øl ! Man kan kun misunde borgerne i Ljungskile dette ølparadis. Hotellets store sortiment domineres af de Belgiske øl. Faktisk kan de tilbyde noget nær en komplet liste over de vigtigste belgiske øl.

På turisthotellet i Ljungskilde kan man f.eks. fordybe sig i de belgisk spontangærede Lambic fra Zennedalen, trappist og biere d'Abbaye, de rødbrune øl Oud Bruin fra Flanderen, biere de saison fra Vallonien og de stærke øl i Duvel traditionen.

Udover det overdådige Belgiske udvalg er stedet leveringsdygtig i mange andre; såsom Köstritzer schwarzbier, Einbecker Ur-Bock, Aecht Schlenkerla Rauchbier, Anchor Steam Beer, Draught Bass Pale Ale og Rodenbach. Stedets seriøsitet understreges af dybden i sortimentet. Hotellet udbyder f.eks. tre forskellige sydtyske weissbier, fem forskellige bøhmiske pilsner, to forskellige Schwarzbier og et stort antal britiske ales. Af svenske øl tilbyder hotellet øl fra bryggeriet Niels Oscar og fra det lokale bryggeri i Grebbestad.

HotelletIkke nok med at hotellet er leveringsdygtig i et stort og bredt udbud af øl fra hele verden - som naturligvis serveres efter alle kunstens regler - der udbydes også årgangslagrede udgaver af forskellige øl. Hågkan satsede fra starten stort og indrettede en lagerkælder hvor han meget systematisk lagrer udvalgte øl på flasker. Der er derfor en enestående mulighed for at smage øl der har lagret på flaske i helt op til 14 år.

Fra København er der kun ca. 4 timers kørsel til Ljungskile og fra Jylland tager det med færgen fra Frederikshavn til Gøteborg 2-3 timer, hvorefter der er ca. 45 min. kørsel til Ljungskile. Har man båd er der en havn i byen og der er mange muligheder for at ligge til på mange af de små skærgårdsøer Vælger man at overnatte på hotellet venter der flere øloplevelser i området.