19. Juni, 2003

NÜrnbergs Ølskatte

NürnbergByen Nürnbergs ølhistorie er lang og central i den tyske ølhistorie. Byens beliggenhed ved floden Pegnitz muliggjorde bearbejdningen af jernmalm, der fandtes i store mængder på egnen. Metalbearbejdning, såsom bevægelige metaldele, bogtrykkerkunst, ure, briller etc. blev byens speciale og gjorde Nürnberg til en af Europas førende byer i 1500-tallet, og en af de byer, hvor forstadiet til den moderne kapitalisme opstod. Byens vigtighed understreges af dens placering; en af Tysklands vigtigste handelsruter ”Venediger straße” der gik fra Nürnberg til Venedig. Nürnberg forsynede Venedig med de nyeste produkter inden for metalbearbejdning og blev selv forsynet med de oversøiske handelsvare fra Venedigs store handelsflåde.

Byen havde i det 16. århundrede omkring 20.000 indbyggere og havde dagligt besøg af mange handelsrejsende, handlende fra oplandet, kunstnere, soldater og munke der, alle skulle forplejes med mad og drikke. Kilder peger på, at hver borger, unge som gamle, grundet forurening, mangel på rent drikkevand samt det meget salte mad, drak over 10 liter øl i døgnet, hvilket svarer til, at en by som Nürnberg havde et behov på over 200.000 liter øl i døgnet.

HumleplukkerEt så stort behov for øl krævede store mængder humle og i byens opland begyndte man tidligt en mere systematisk humledyrkning, der med tiden udviklede sig to af verdens mest renommerede humledistrikter og humletyper: Spalter og Hersbrucker. Byens mange tørstige ganer, humledyrkningen i oplandet og transportmulighederne på floderne Pegnitz, Regnitz og bifloderne til disse gjorde med tiden Nürnberg til Tysklands humle handelscentrum. Allerede i 1330 fandtes der et humlemarked i Nürnberg og i over 600 år har byen haft positionen som Tyskland vigtigste humleby. Ved indgangen til det 20. århundrede var der over 100 humlehandelsfirmaer i byen. Selv om Nürnberg blev hårdt ramt af bombardementer under 2. verdenskrig er der stadig en del gamle bygninger fra middelalderen, som vidner om byens storhed, specielt den over 4 km velbevarede bymur med 67 tårne, der omgiver den 'gamle' bydel, og borgen, der hæver sig over byen giver et godt indblik i byens størrelse i middelalderen. Byen er solidt placeret i den tyske ølhistorie med ikke mindre end fem bryggerier og en del klassiske ølstuer placeret i historiske bygninger.

ølturen i Nürnberg starter på Bahnhofplatz. Her går turen op ad Königstrasse, gennem den gamle byport til Altstadt. Allerede et par hundrede meter oppe af Königstrasse på højre hånd i nr. 55, ligger den store klassiske tyske ølstue: 'Der Andechser im Deutschen Kaiser' på Hotel Deutscher Kaiser. Bygningen er fra slutningen af 1900 tallet, men modelleret over bygninger fra 1600 tallet. Arkitekturen repræsenterer den såkaldte Nürnberger stil - en arkitektonisk retning der er tro mod byens oprindelige arkitektur. Man mærker hurtigt historiens vingesus, når man træder ind i lokalerne, med hvælvinger i loftet, store malerier på væggene og de robuste træstole. Her kan man sidde og dvæle over sin øl i lang tid. Netop øllet fuldender oplevelsen. På Deutscher Kaiser serveres der Andechser øl fra Klosteret Andechs på 'det hellige bjerg', der for Bayrerne er lidt af et valfartssted. Hvorvidt det er klosterets hellige relikvier eller øllet de kommer for, vides ikke, men det sidste er nok et godt bud. Skal man skifte tog i Nürnberg er Deutschen Kaiser en oplagt mulighed for at fordrive ventetiden eller overnatte på Hotel Deutscher Kaiser

HallplatzForsætter man 100 m videre op Königstrasse kommer man til Hallplatz. Pladsen er domineret af den store smukke lagerbygning fra det 16. århundrede, der først blev brugt til at lagre korn og senere anvendt som toldbygning. Bygningen var den største af byens 12 lagerbygninger og måler (84 x 20 x 29 m). Specielt den kæmpe tagkonstruktion er imponerende. At det netop var lagerbygningen til korn der var byens største siger også lidt om øllets betydning. I bygningens kælder finder man husbryggeriet Barfüßer - Das kleine brauhaus, der har plads til over 600 gæster. Selve bryggeriet og de skinnende kobberkedler findes midt i lokalerne. Har man i sinde at blive siddende i længere tid, gør man klogt i at sætte sig længst nede i lokalet eftersom, da bryggeriet fylder hele bygningens længde og da toiletterne er placeret bagerst, i lokalerne er der langt at gå for at komme på toilettet. Måske skulle man overveje at placere sig strategisk, da der brygges ganske godt øl på stedet. Bryggeriet brygger to øl en Helles - Barfüsser Blonde og Schwarzes - Barfüßer Schwarze begge ufiltrerede og upasteuriserede tappet direkte fra lagertankene. Sortimentet er suppleret med en Hefeweizen fra bryggeriet Tucher. Man kan både købe ½ liter, kande med 2l og en tønder på 5 l man selv kan tappe af.

Heiligen Geist SpitalNæste stop på turen er den fantastiske ølstue/restaurant 'Heiligen Geist Spital', der er indrettet i et gammelt hospital, der er bygget ud i floden. Heiligen Geist Spital finder man ved at forsætte op ad gågaden Königsstrasse, forbi Lorentzer Platz. Fortsæt lige ud over Museumsbrücke hvorfra man har udsigt til bygningen. Når man er kommet over broen går man til højre ned ad Spitalgasse til nr. 16, hvor ølstuen ligger inde gennem arkaden. Hvis man ikke har bestilt plads, skal man ikke gøre sig nogen forhåbning om at få en vinduesplads. Men det gør nu ikke noget, for stemningen og atmosfæren i lokalerne er fantastisk. På Heiligen Geist Spital serveres Pils, Urfränkisch Dunkel, og Hefeweizen helles Helles og Hefeweizen fra Tucher, byens store bryggeri.

Efter Helligen Geist Spital skal vi tilbage til gågaden og videre op mod borgen over byens store plads Haupt markt, der domineres af Scöner Brunnen og Frauen kirsche. Pladsen går over i Rathausplatz, hvor man i nummer 6 finder ikke mindre end verdens største bratwurst restaurant Bratwurst Röslein, en rigtig Frankisk ølstue, hvor der serveres og produceres byens berømmede pølse specialitet, Nürnberger wurst. På Röslein er det muligt at få et godt og ægte sydtysk måltid, såsom svineskank med sauerkraut til en billig penge. Stedets prispolitik er at priserne på retterne ikke må overstige 6,66 euro (ca. 50 kr). Selv om ølstuen har eksisteret siden 1431 og det var her byens store maler og surrealismens fader Albrecht Dürer sad og drak sin øl, bærer restauranten udefra ikke meget præg af det, da stedet blev bombet under 2.verdenskrig og genopbygget i ny stil. Men indenfor er der rigtigt tysk ølstuestemning. Stedet har plads til over 750 personer og i ølhaven 150 personer. Der serveres Tucher Pils, -Urfränkisch Dunkel og –Weizen på stedet.

Vi fortsætter turen op ad Burgstrasse til nummer 19. På hjørnet af Burgstrasse / Obere Krämersgasse ligger den lille knejpe Hütt'n, et rigtigt intimt værtshus med et lokalt præg. Hütt'n er stedet hvis man vil introduceres til det tyske øl. Der serveres ikke mindre end 15 forskellige øl og der arrangeres prøvesmagninger for grupper, mod bestilling. Man kan spise på stedet, men da stedet er meget velbesøgt gør man klogt i at bestille bord.

AltstadthofDet sidste sted i Nürnberg Altstadt, der skal besøges på denne tur, er husbryggeriet Altstadthof på Bergstrasse 19. Husbryggeriet er en del af et større underholdningskompleks, der ud over selve bryggeriet består stedet af den lille hyggelige ølstue 'Schwarzer Bauer', en koncertkælder, en bar/restaurant/teaterscene. Om sommeren er der også en lille ølhave. På Altstadthof brygges der kun økologisk, og udover øl produceres også Bierbrand (ølbrændevin). Af øl brygges der Helles, Bock, Schwarz- og Rothbier, en undergæret rotbier, der alle serveres på 'Schwarzer Bauer'. Specielt bock'en fra Altstadthof kan anbefales. Alt øllet modnes i sandstenskældrene under bryggeriet, der er en del af et kæmpemæssigt underjordisk gangsystem. Faktisk var disse kældre, årsagen til at der kun blev dræbt relativt få civile under de allieredes bombardementer under anden verdens krig. Der arrangeres besøg på bryggeriet mod betaling, som er lidt dyr – så måske man bare skulle besøge stedet og drikke øllet i stedet!

Det sidste sted påølturen i Nürnberg er Nürnbeger weizenbierglassmuseum og hausbrauerei der er lidt af et kuriosum. Samlingen består af ikke mindre end 4500 weizenbier glas samt diverse bryggerireklameskilte etc. - også er adgangen gratis. På stedet findes også et lille mikrobryggeri. Museet er kun åbnet efter aftale, men hvem ved: måske er der gang i kedlerne hvis aftalen laves i god tid.

Nürnberger weizenbierglassmuseum og Hausbrauerei finder man med U-Bahn U1/U2 fra Hauptbahnhof eller sporvogn nr. 1 fra Laufamholz i retning mod Nürnberger Zoo. Har man Familien med på turen kan besøget på museet passende kombineres med en tur i den skønt beliggende zoologisk have.