3. Oktober, 2004

oktoberfest i MÜnchen

De sidste dage af september måned havde jeg den udsøgte fornøjelse at tilbringe i München, netop hvor den store oktoberfest løb af stablen. Den er nu afsluttet og jeg tør ikke tænke på hvor meget øl der blev drukket denne gang. Nu hvor tankerne er klaret og jeg glimtvis genoplever oplevelserne med en noget større tankemæssig virksomhed, må jeg sige, at jeg står tilbage med en følelse af beundring for hele arrangementet.

OchsenbratereiTag for eksempel logistikken. Der kan sammenlagt sidde 100.000 mennesker i de 14 øltelte på Theresienweise. Og det gør dér! Fra klokken 11:00 til 22:30, hvor der stoppes for udskænkningen, er der fuldt hus overalt. Bordplads er ofte bestilt et helt år i forvejen. Jeg vil skyde på at hver enkelt person, mand såvel som kvinde, gennemsnitligt drikke en liter øl i timen, hvilket vil sige at de gode folk drikker hvad der svare til 2½ måneds produktion af øl hos Brøckhouse i timen! Tænk engang hvor meget øl der skal transporteres hver morgen og hvor mange tomme fustager der skal hjem igen. Muligvis bruger de tankanlæg, men det kræver stadig en vis evne udi koordinering.

En anden ting jeg var meget imponeret over, var den fredelige stemning. I teltene er der samlet 7000-8000 mennesker i alle aldre. Men på intet tidspunkt så jeg optræk til ballade af nogen form. Stemningen var i bund og grund velmenende og hyggelig. Ikke fordi jeg vil tugte københavnerne som sådan, men helt ærligt, hvad tror I der ville ske hvis man bænkede så mange mennesker i eksempelvis Forum og lod dem drikke fra 18:00 til 22:30? Ja, jeg ved ikke med Jer, men personligt forestiller jeg mig blåblinkende salatfade og myndige jyske stemmer der pænt forklarer at man skam ikke må slå skålen i hovedet på naboen. Nuvel det kan jo godt være, at jeg ikke lige lagde mærke til alle detaljerne i München, men alt i alt står jeg tilbage med et meget positivt indtryk af münchenborgernes gemyt.

WeisnDen tredje ting der står klart i min tågede hukommelse er selve oktoberfestøllet. Det er få slags øl jeg kan drikke i den mængde. Det glider ned uden modstand og man kan fortsætte med at drikke det selv efter 2-3 liter øl. Mængden lyder nok frastødende på de fleste, men sådan er betingelserne til oktoberfesten og rent brygteknisk må man betragte øllet som et gedigent mesterværk. Det kræver en solid forståelse af forbrugssituationen og kundepræferencer at kunne brygge en øl der i den grad glider ned. Hemmeligheden synes at være en solid bund af malt, der giver øllet en fyldig sødme, diskret balanceret af bayerske humlesorter. Øllet føles aldrig 'vandet' sådan som mange andre lyse lagerøl kommer til det efter 4-5 genstande. En god indikator for fyldigheden er at det faktisk optager ganske meget plads i maven. Man er sådan set mæt når man har skyllet et par liter ned.

Jeg kan kun anbefale at tage en tur til München og opleve festen. Det er absolut en oplevelse der er værd at have med i bagagen når man er glad for øl. Selv de mest inkarnerede ølmodstandere må kunne se charmen i Oktoberfesten, for den viser med al tydelighed at øl er et fantastisk medium for socialt samvær. Jeg vil aflutningsvist sige tak for en god tur til hele herreholdet og samtidigt erklære mig parat til at tage med næste gang ;)