12. Maj, 2003

Storhed og fald

Prags byvåbenMange danskere, der kommer til Prag med tog, ankommer til stationen Holesovice i bydelen af samme navn i Prag 7. Herfra går turen videre ind til centrum med metroen eller sporvognen og de færreste kommer tilbage til bydelen før turen går hjem igen. Vælger man i stedet at køre med sporvognen i modsat retning kommer man til den centrale del af bydelen. Få stop efter, på hjørnet af gaderne U Urania og Komunardú, ligger det nu nedlagte bryggeri Pražsk ý Měšťanský Pivovar Prags borgerbryggeri). Fortsætter man et par stoppesteder med sporvognen ned ad Komunardú tårner bryggeriets flotte bygninger sig op i bybilledet, som et vidne om fordums tiders storhed.

Bryggeriet blev grundlagt i 1895, da Prag, grundet industrialiseringen var i en rivende udvikling. I byens industrikvarterer rundt om det gamle centrum (Nove- og Stare mesto samt Mala Strana), blev der grundlagt 3 store bryggerier, der kunne forsyne den voksende arbejderklassens behov for øl. Udover Měšťanský bryggeriet i Holesovice, blev bryggerierne Branik og Staropramen grundlagt i bydelene Branik og Smichov i henholdsvis 1899 og 1868 (sidstnævnte kom dog først i gang i 1871). De nye bryggeriers store produktionskapacitet fik dog den konsekvens, at alle de omkring 50 husbryggerier, der fandtes i Prags gamle centrum, på nær ét: U Fleku, med tiden blev tvunget til at lukke. Mange af dem overlevede heldigvis som ølstuer, der kan opleves den dag i dag.

Den gamle hovedindgangMěšťanský bryggeriet bryggede mange forskellige undergærede øl, men var i Prag især kendt for den søde og alkoholsvage Pražanka 10 %, der havde en stærk karamelagtigt smag og kun blev serveret fra fad rundt om i byen. I 1998 blev bryggeriet lukket og mange af bygningerne blev fredet. Samme år blev bygningerne og den over 3 hektar store grund overtaget af investorgruppen, Arena Real Estate Development (ARED), Investeringsgruppens plan med det tidligere bryggeri er, at det skal koble de historiske bygninger med moderne arkitektur og omdanne området til en 'knowledge village', med inspiration i Londons Docklands, New Yorks Greenwich Village, Soho og Silicon Valley. Aréna Holešovice projektet, ventes færdigt i 2007 og skal efter planen bestå af kontorer, boliger, biografer, forretninger, teatre og et hotel. Mon der bliver plads til et lille husbryggeri?

Når man går en tur rundt om bryggeriet, mærker man historiens vingesus. Rundt om på bryggeriets bygninger kan man se mange smukke detaljer og ikoner, der vidner om storhed, og rundt om på låger og mure hænger stadig gamle reklameplakater (2002), der unægtelig leder tankerne tilbage til kommunist tiden.

En lokal pivniceI området omkring bryggeriet findes der især to ølstuer, der er et besøg værd. Det ene er for alle ølinteresserede et must, men først til den anden. De, der kender til den tjekkisk ølkultur, ved, at i nærheden af et bryggeri findes en ølstue, der mere eller mindre officielt er bryggeriets ølstue. Den bærer enten betegnelsen Pivnice U Pivovaru, ølstuen ved bryggeriet, eller bryggeriets navn efterfulgt af pivnice. Man skal da heller ikke mere end skråt over Komunardú for at finde Měšťanská Pivnice U Zlatèho Korbele (borgernes ølstue ”Det gyldne krus”), der ligger på hjørnet af Komunardú og Přístavní . Der er nu ikke meget gyldent over ølstuen, der er en rigtig arbejderølstue, hvor billigt øl fosser ud af hanerne. Men har man først sat sig, kan man roligt blive siddende, for som det hører sig til på tjekkisk vis, kommer øllet af sig selv, og selv meget tørstige personer vil have svært ved at drikke 50 kr. op her.

Pivni GalerieDen anden ølstue er kombineret med en ølforretning og hedder Pivni Galerie (øl Galleriet) og den er ganske enkelt et must for alle ølinteresserede. Pivni Galerie, der ligger på U pruhonu 9, blev startet af Petr Vaněk, der har været bosat i Helsingborg og taler flydende svensk (og engelsk). Han har specialiseret sig i de tjekkiske regionale bryggerier og er leveringsdygtig i over 120 forskellige tjekkiske øl, samt en del udenlandske mærker. Pivni Galerie ser ikke ud af meget udefra. Men kommer man først ind i de to lokaler, der fra 1930'erne fungerede som posthus, åbner der sig en ren åbenbaring. Det første lokale er selve forretningen, hvor hele sortimentet er opstillet på stigereoler langs væggene. Det andet lokale er Petr Vaneks lille hyggelige udskænkningssted, der er dekoreret med gamle ølklenodier. Der er kun to fadølshaner i ølstuen, men der skiftes hyppigt ud mellem de forskellige mærker – og hvem ved - måske kan man være heldig at der er tjekkisk honningøl Kvasar fra bryggeriet Cerna Hora i Cerna Hora, tjekkisk Porter 19 % fra Pivovar Pardubice i byen Pardubice, Primátor Double 24% fra bryggeriet Primátor i byen Náchod eller undergæret hvedeøl, pšeničnè pivo, fra bryggeriet Pegas i Brno på hanen.

Så næste gang du er Prag, så hop på sporvogn linie 12 eller 14 ud til Komunardú, Holesovice - det bliver ikke kedeligt!