20. Oktober, 2003

Sabine welserin

Sabine Welserin skrev i 1553 et værk med opskrifter og huskeråd. Et af dem omhandler hvordan man sikrer sig imod, at øllet forsurer under langvarig lagring i fade. Hun skriver som sådan ikke noget om selve brygningen - hvilket nok har årsag i, at brygning på det tidspunkt er et decideret mandefag - så hendes målgruppe har utvivlsom været andre husfruer, der havde ansvaret for fadburet og øllet. Hendes råd lyder som følgende:

Køkkenscene, 16. århundrede' Først, bryd fadet og lad to eller flere krus øl flyde ned i en glaseret potte. Tag derefter en håndfuld korianderfrø og lav en lille bunke ud af dem på et rent hvidt klæde, men ikke for stor, da du skal kunne putte bunken ned igennem spunshullet. Bind klædet sammen med en løkke og lad der være et langt stykke snor. Derefter lægges bunken ned i den glasserede potte med øl. Tænd op under potten og lader øllet koge i lige så land tid som det tager at koge et æg. Lad det endeligt ikke løber over kanten. Sæt derefter potten til siden og lad den køle af. Du skal ikke dække potten. Derefter tager du en klump frisk ler fra en pottemager og ælter den med salt til det er godt fordelt og blødt. Dernæst tager du tre frisklagte æg og smider den hele i fadet med øl. Derefter hænger du korianderfrøene ned i fadet og hælder det afkølede øl fra potten ned i fadet. Tag en god håndfuld humle fra en brygger og luk spunshulet med det. Til sidst tager du en lille uglaseret potte og sætter ovenpå spunshullet og tætner kanten med det æltede ler. '

Kilde: Welserin, Sabina. Das Kochbuch der Sabina Welserin.
Fra et håndskrevet manuskript fra Augsburg, 1553. Hugo Stopp (red), Oversat af Ulrike Giessmann. Heidelberg: Carl Winter Universitätsverlag, 1980.

Forfatter

Bjarke Bundgaard

Reklame