26. Oktober, 2003

cask conditioned ale

Oprindeligt en konserveringsmetode hvor man ved at tappe øllet 'levende', dvs. med levende gærceller, kunne forlænge øllets holdbarhed. Ved at holde øllet levende forhindrede man uønskede mikroorganismer i at inficere øllet i fadene, dels ved at der blev opbygget et overtryk i form af kulsyre i fadene, og dels at tilstedeværelsen og væksten af gærceller gjorde det svært for andre mikroorganismer at etablere sig.

I dag er begrebet 'cask conditioned ale' blevet et kvalitetstegn i øl connaisseur kredse, og bryggerier der leverer og barer der udskænker cask conditioned ales er højt værdsatte i England. Ã…rsagen er, at det kræver et stort kendskab til omgangen med øllet. Når øllet er brygget, skal det køles ned i gæringstanken og tappes direkte på fad. Efterfølgende bliver fadende tilsat nyt gærbart materiale (traditionel var det melasse), klaret og evt. tørhumlet. Efter et par uger er øllet klart til servering.

Serveringen af cask conditioned ale er svær og kræver en helt anden håndtering end almindelige fadøl. For det første tappes øllet direkte fra fadet og uden drivmiddel. Dvs at der skal være plads til fadet i baren. Når fadet er åbnet, og der er kommet ilt til øllet, skal det tømmes på 2-4 dage. I denne periode vil øllet ændre sig kontinuerligt, og man kan i princippet ikke regne med at den næste pint smager helt som den forrige.

Mange finder øllet 'fladt' og måske ligefrem kedeligt, idet der ikke tilsættes kunstigt drivmiddel i form af kulsyre. Men faktisk er tanken med cask conditioned ale at øldrikkeren kommer så tæt på bryggeriet og den oprindelige øl som muligt.

Efter et par dage vil øllet forekomme surt og det er her, at stedet der udskænker cask conditioned ale skal have den nødvendige indsigt og viljefasthed til at skaffe sig af med det resterende. Dvs. enten sørge for at prisen på en pint løbende justeres således, at fadet hurtigt bliver tømt, eller at der ikke sælges mere af fadet, når øllet er blevet surt. Det er selvfølgelig en svær balancegang, men det er her at udskænkningssteder, der sælger cask conditioned ale, virkelig må vise deres kendskab til håndteringen af cask conditioned ale, hvilket indebærer at følge øllets udvikling og informere kunderne om hvilket, stadie øllet er på.

 

Forfatter

Søren Bjørn Hansen

Reklame