19. Oktober, 2003

krydderier og urter

Lige så længe der man har brygget, har man tilsat krydderier og urter i øllet. Den mest kendte og anvendte urt er selvfølgelig humle, men faktisk er tilsætningen af humle et relativt nyt kapitel i tusindårige historie.

 

 

Oldtidens krydderier og urter

Mølurt, Hjulkrone, Kommen, Kørvel, Porse, Enebær, Grå-bynke, Malurt, Vild Rosmarin, Skovmærke,

Germanene, kelterne og slavernes traditioner

Laurbærblade, Merian, Rosmarin, Oregano, Bønneurt, Humle,

Middelalderens urter

I middelalderen var brygningen er relativt besværlig affære. Man havde sjældent den store kontrol med brygprocessen og det var ikke altid at øllet kom til at smage godt. Generelt sørgede man for at bygge ofte og hurtigt drikke det inden der forsurede. Men en alternativ mulighed var at tilsætte diverse krydderier for at dæmpe øllets smag. Det kunne foregår ved at tilsætte det under brygningen, under gæringen eller ligefrem efter gæringen. I så fald var der mere tale om krydret øl end øl med krydderier.

Humlens sejr

Humlen blev almindelig i det 13. århundrede og op igennem det 14. århundrede mistede de tradtionelle Gruit, Grut eller Gruyt øl deres betydning.

RenÆssancens krydderier

På vores breddegrader har man anvendt enebær, gran, porse, malurt,

 

Krydderiernes og urternes genkomst

Krydderier & Urter

A

Abrikos, Essens
Anis
Appelsinskal, bitter
Appelsinskal, sød

B

Banan, Essens
Blåbær, Essens

C

Curacao

D

Ingen

E

Enebær

F

Ingen

G

Gran, Essens

H

Hamp, frø
Hindbær, Essens
Hyldebær
Hyldebær, Blomst

I

Ingefær
Irsk Mos

J

Jordbær, Essens

K

Kaffebønner
Kastanier
Kanel
Kirsebær, Essens
Kiwi
Koriander, Frø

L

Lakridsrod
Lyngblomst

M

Malurt

Muskatnød

N

Ingen

O

Ingen

P

Peber, sort
Peber, lang
Pomerans
Porse

Q

Ingen

R

Ingen

S

Sarsaparil
Skovmærke
Solbær, Essens
Stjerneanis

T

Tobak
Tranebær, Essens
Træflis, Egetræ

U

Ingen

V

Vanillie
Vintergrønt

W

Ingen

X

Ingen

Y

Ingen

Z

Ingen

æ

Ingen

ø

Ingen

Å

Ingen