7. Juni 2003

California Common

Typologi

Guldgravere søger lykken... California common blev skabt i USA under 1850ernes 'Gold Rush'. Øltypen havde oprindeligt navnet steam beer, som refererede til det kulsyretryk der kom op af tønderne, når de blev åbnet. Men da navnet blev registreret som varemærke af Anchor Bryggeriet i San Francisco blev øltypens nye betegnelse; californian common. Californian common regnes i dag for at være en af de få sikre amerikanske øltype. Det der er kendetegnende for øltypen er, at der er tale om en hybrid af lagerøl og en ale. øllet gæres på undergær ved overgæringstemperatur, en gæring der lader sig gøre ved brug af nogle lange flade gæringskar 'coolships', hvis dybde og store overflade luftafkøler den gærede urt.  Metoden blev udviklet af bryggerne, pga. de manglende naturligt forekommende kølemuligheder.

Sanseindtryk

Californien common har en perlende hurtig aftagende beige skumkrone. øllet har en mørk gylden til kobber farve (20-36 ECB) og en livlig kulsyreudvikling. Duften er maltet og let frugtigt. Smagen er afrundet og ren, men har samtidig lidt af en overgæret øls kompleksitet. Det har en maltet og frugtig karakter, med en intens og tør efterbitterhed. øllets bitterhed ligger på 30 – 45 BU og har en alc. vol pct. på 4,0-5,5 %.

Brygning

California common brygges på en blanding af to-rads lys bygmalt, såsom münchner, carapils og karamelmalt og tilsættes hovedsageligt amerikanske humletyper cascade, willamette, perle og northern brewer. øllet gæres på undergær ved 16-21 °C og lagres efterfølgende i ca. tre uger ved samme temperatur. Efter første gæring krauses øllet for at igangsætte den anden gæring.

Historie

Som andre øltyper er califormian commons udvikling og historie et resultat af lokale forhold. For californian common var det de store guldfund i Sutters Mill i Californien der indirekte resulterede i denne øltypes opståen.

This town is not big enough for the both of us...Rygtet om at der var fundet guld i californien medførte en massiv indenlandsk migration fra østkysten til de vestlige territorier. Men det var ikke kun guldgravere der drog vestpå. Også folk der så mulighederne i at lave forretning med de mange nye tilflyttere.  Vel vidende at det ville være utænkeligt, at guldgraverne og de mange andre hårdt arbejdende folk skulle leve uden øl, drog også bryggerne vestpå. De medbragte den nye fashionable undergær, der med indsættelsen af de hurtige klipper skibe, var blevet transporteret over Atlanten i levende live. Problemet var imidlertid, at lagergæringsmetoden kun kunne anvendes ved lave temperaturer. Det tørre og varme californiske klima bød ikke på muligheden for at skaffe is og svalende forhold til den traditionel undergæringsmetode sådan som man kendte det fra Bayern.  Bryggerne kunne skaffe ingredienserne, men manglede køleforhold.  Løsningen på problemet kom med opdagelsen af, at man ved at anvende store flade trækar med en stor overflade, kunne luftafkøle urten om natten og derved få undergæren til at arbejde.

Brygningen af øl var selvfølgelig ikke kun for at dække behovet for øl til festlige lejligheder på saloonerne. Det var i ligeså høj grad med til at forsyne de mange nye borgere med rene drikkevare. Da byerne skød op og afvikledes i et tempo, der var bestemt af guldfundenes størrelse, var mange af bryggerierne flytbare og bryggerne rejste rundt med deres kobberkedler og træfade. Udstyret var derfor billigt og simpelt, ligesom brygmetoden var det. Faktisk er der ølskribenter og eksperter, der mener, at disse små simple bryggerier var forløberen til den nye tids mikrobryggeri traditionen, der siges at have sit udspring i Californien.  

Gastronomi

California common er et naturligt valg til amerikansk cuisine med fokus på barbecue, cornbread og salater. Øllets medium fylde giver den grillede og ofte krydrede mad modspil, samtidig med at øllet har en skyllende effekt. Ligeledes er california common en øl, der går godt til lidt kraftigere fisketyper såsom haj og rød tun, samt lyse kødtyper som kalkun og kalv.   

 

Forfatter

Søren Bjørn Hansen

Oprindelse

Californien, USA

Bitterhed

30-45 BU

Farve

20-36 EBC

Plato

ca. 10 - 14°

Gæring

Undergæret ved overgæringstemperatur

Bryggerier

Anchor Brewing Company
1705 Mariposa Street
San Francisco CA 94107
Californien, USA
www.anchorbrewing.com

Dominion Brewing Company
44633 Guilford Dr
Ashburn VA 20147 Virgina , USA
www.olddominion.com

Flying Dog Brewery
2401 Blake Street
Denver , CO 80205
Colorado, USA
www.flyingdogales.com

Reklame

>