12. Oktober, 2003

altbier

Typologi

Altbier er en nordtysk overgæret øltype der først og fremmest forbindes med Düsseldorf og det omkringliggende Niederrhine. Men også i regionerne Münsterland og Hannover brygges varianter indenfor kategorien. Adjektivet 'Alt' refererer til at der brygges efter en gammel fremgangsmåde, hvilket konkret vil sige overgæring ved relativ høj temperatur (18-22° Celsius) og efterfølgende koldlagring (0-8° Celsius) i mellem tre og otte uger. Ved koldlagringen nedtones den ellers kraftige aromatiske udvikling. Altbier har tydelige fællestræk med de britiske Pale Ales og Bitter Ales, men kan også spore slægtskab med visse Flamske Ales.

Sanseindtryk

Altbier fremstår som kobberfarvet over imod det brunlige (30 - 40 EBC). Serveret på fad vil den typisk have en tynd, men fyldig og vedhængende skumkrone. Man skal ikke forvente helt det samme resultat med en Altbier på flaske.

Altbier er smagsmæssigt karakteriseret ved en tydelig karamelagtig sødme, en beskeden frugtighed, der er et resultat af overgæringen, og en varierende bitterhed i den øvre ende af skalaen (25-40 BU). Som oftest fremstår Altbier bittersødlig. I enkelte tilfælde kan den ligefrem give indtryk af mørk bitterchokolade.

Altbier fremstår blød med relativ lille modstand. Den er moderat fyldig (11-12° Plato) med et ligeledes moderat indhold af CO2. Enkelte Altbier har en rimelig bitter eftersmag, men de fleste efterstræber en balance.

Brygning

I Düsseldorf bruges fortrinsvis spalt fra Bayern, men andre tyske sorter som hersbruck, tettnanger og hallertau mittelfrüh anvendes også. Visse bryggerier anvender sågar tjekkisk saaz humle.

Den primære malttype der anvendes i Altbier er Münchenermalt. En del bryggerier tilsætter desuden mørk farvemalt. Enkelte bryggerier anvender en smule hvedemalt for at nedtone den sødlige Münchenermalt.

Historie

Som navnet antyder, er Altbier en gammel øl type. Uden større besvær kan man argumentere for, at Altbier i hvert fald er fra før de store brygtekniske gennembrud i 1870-80erne. Det var nemlig denne udvikling der gjorde Altbier til et 'levn' fra fortiden og dermed afstedkom navnet.

Privat-bryggeriet Carl Bolten beliggende i byen Korschenbroich i Niederrhine bryster sig med titlen 'verdens ældste altbier bryggeri'. Men den første reelle historiske kilde der omtaler en altbier lignende øl er fra 1526. Der fortælles det, at en brygger ved navn Cord Broyhan i byen Hannover bryggede en overgæret øl på lys malt og humle. Hans øl var anerkendt og distribueret under bryggerens eget navn 'Broyhan'.

En forklaring på at Altbier fik den betydning den bl.a. fik i Niederrhein skal findes i regionens naturlige begrænsninger. Allerede i 1470erne var det praksis i Sydtyskland, at man koldgærede og koldmodnede øl. Men om sommeren lod sig kun gøre, fordi man bryggede og lagrede øllet i de omkringliggende bjerge, hvor temperaturen generelt var lavere end i lavlandet. Egnen omkring Düsseldorf, Münster og Hannover bød ikke på disse muligheder og man havde reelt ikke andre muligheder end at brygge det varmetolererende overgærede øl i sommermånederne.

Med muligheden for maskinel kølning og dermed kontrolleret undergæring opstod der en meget reel trussel imod Altbier. Hvor den givet vis blev brygget og handlet i hele nordtyskland, indskrænkedes dens udbredelse til et fåtal 'kerneområder'. Ydermere skete der det, at man på et tidspunkt har valgt at sænke lagringstemperaturen nogle grader – sandsynligvis for at tilnærme sig de nye præferencer.

Her var lokalbefolkningens loyalitet med til at sikre brygmetodens og typens overlevelse. I dag brygges der ca. 3,5 millioner hektoliter Altbier i Tyskland. Typen har vundet stigende popularitet i verden, især flere amerikanske mikrobryggerier har taget typen til sig.

Gastronomi

På de originale ølstuer i Düsseldorf skænkes Altbier uden tilførelse af CO2. Fadene står typisk på baren og tømmes med hjælp af tyngdekraften. øllet der ofte bæres op direkte fra kælderen udskænkes med en temperatur på 8–10° Celcius. Den serveres i såkaldte 'Altbier-Becher' - ganske små cylinderformede glas på 20 til 25 cl. Holdningen er den, at så længe man bliver siddende får man serveret nye øl. Først hvis man ligefrem ligger en ølbrik på glasset går tjenerne uden om en. Altbier er med andre ord ikke en øl man nipper til, den forventes skyllet ned og helst i et pænt tempo. I Niederrhein har Altbier status som hverdagsøl på samme måde som den søde pils har det i Danmark.

I Düsseldorf og Niederrhine serveres Altbier – ikke overraskende - sammen med lokale flæske- og pølse specialiteter. Som tilbehør vil man typisk se surkål, kartoffelpuré, æble-rødkåls kompot og diverse former for tilberedte kartofler. I Münsterland serveres Altbier sammen med westfalisk skinkeben og indbagt pølse. Som tilbehør serveres surkål, hestebønner og smøræbler.

 

Forfatter

Bjarke Bundgaard

Oprindelse

Düsseldorf
Münsterland
Hannover

Bitterhed

25-40 BU

Farve

Kobberrød, 30 - 40 EBC

Plato

11 - 12°

Gæring

Overgæret

Reklame

Bryggerier

Brauerei Im Füchschen
Ratinger Str. 28
D-40476 Düsseldorf
Nordrhein-Westfalen
Tyskland
www.fuechschen.de

Brauerei Schlösser
Münsterstraße 156
D-40476 Düsseldorf Nordrhein–Westfalen
Tyskland
www.schloesser.de

Brauerei Pinkus Müller
Kreuzstraße 4-10
D-48143 Münster
Nordrhein-Westfalen
Tyskland
www.pinkus-mueller.de

Privat-Brauerei Carl Bolten & Co
Rheydter Straße 138
D-41352 Korschenbroich
Nordrhein-Westfalen
Tyskland
www.bolten-bier.de

Uerige Obergärige Hausbrauerei
Bergerstraße 1
D-40213 Düsseldorf 
Nordrhein-Westfalen
Tyskland
www.uerige.de

Privatbrauerei Frankenheim
Wielandstraße 12
D-40211 Düsseldorf
Nordrhein-Westfalen
Tyskland
www.frankenheim.de