12. Oktober, 2003

biere de garde

Typologi

Biere de Garde er en øltype, der oprinder i det flade og frodige landskab i den franske provins Nord Pas-de-Calais. øllet har et tæt slægtskab til det vallonske Biere de Saison i Belgien, der ligesom Biere de Garde er et produkt af gamle hjemmebrygstraditioner i det fransktalende Flandern. Biere de Garde er som øltype oprindeligt en landøl. Den blev brygget ude på gårdene i vinterhalvåret, med det formål at have en fyldig og forfriskende øl til sommerens og efterårets høstarbejde. Biere de garde overgæres som oftest ved middelhøje temperaturer omkring 15 °C, men mange bryggerier bruger i dag undergærsstammer og øllet er på vej til at kunne klassificeres som en hybrid. Der findes dog stadig bryggerier der fortsat bruger overgær og derfor har vi valgt at klassificere øltypen som overgæret.

Sanseindtryk

Biere de garde optræder i både lyse, rødbrune og kobberfarvede udgaver (12 - 45 EBC), men den kobberfarvede er den mest almindelige. Kulsyreudviklingen er moderat og øllet udvikler generelt en stor og vedvarende skumkrone. øllet dufter fyldigt af sødlig malt og aromatiske humlesorter. Ofte kan der også duftes en syrlig frugtighed. Alkoholstyrken svinger fra 5,0 - 8,0 % alc. vol. I de stærkere udgaver vil alkoholen kunne fornemmes i duft og smag. øllet fornemmes blødt og som sagt ganske fyldigt. Smagen er ofte rimelig kompleks med kraftige toner af ristet malt, toffee og karamel. Humlebitterheden er mild (20-35 BU) og humlesmagen træder ofte ikke selvstændigt i karakter.

Brygning

Som noget specielt for Biere de Garde både mæskes (infusion) og brygges øltypen ved en relativ høj temperatur. Det gøres bevidst for at opnå høje koncentrationer af ikke gærbare dextriner i den færdige urt. Det er netop disse dextrinerne, der gør øllet fyldigt. Man kan i dag tilsætte maltodextrin i ren form, men de fleste Biere de Garde bryggerier holder fast i de gamle traditioner - hvad man i moderne brygsprog ville kalde en 'ineffektiv' mæskning og brygning. Om end Biere de Garde oprindeligt var en overgæret øltype, forekommer den i dag ofte som en hybrid, fordi den gæres med undergærstammer ved overgærs temperaturer (omkring 15 °C). Derudover koldlagrer de fleste større producenter deres Biere de Garde i adskillige uger, hvilket betyder at smagsbilledet yderligere afdæmpes. Derfor kan øllet i smag og udseendende være vanskeligt at adskille fra visse typer fyldige tyske lagerøl.

øllet brygges fortrinsvist på fransk bygmalt i form af pale ale, wiener og münchner malt. øllet humles med kontinental europæiske humlesorter, hvor især dem fra Poperingen og Ypres er populære. Men også tyske og tjekkiske humlesorter såsom Saaz, Hallertau, Spalt, Hersbruck og Tettnang når frem til kedlerne. For at opnå en mørk farve og en maltet karamelagtig smag, koges urten i lang tid for at opnå en karamelisering. Nogle anvender en smule sirup for at opnå samme effekt. I brygningen anvendes blødt vand, som er med til at give Biere de Garde den bløde karakter. øllet filtreres som oftes, inden det upasteuriseres og tappes på de karakteristiske flasker. Nogle mærker tappes ufiltreret og bærer betegnelsen sur lie, mens andre tilsættes nyt gær inden tapningen. Biere de Garde, der udelukkende brygges på byg og humle fra regionen, bærer betegnelsen 'Appellation Pas de Calais/Région de Nord'.

Historie

Regionen Nord-Pas de Calais har en lang og rig brygtradition, der kan dateres tilbage til det 8. århundrede. Under den Frankiske konge Charlemagne eksisterede der alene i hovedbyen Lille, fire royale bryggerier samt to klosterbryggerier på klosteret Saint Bavas-les-Esquerines. Biere de garde har dog ikke rødder i hverken adelige eller gejstlige brygtraditioner. Den er som øltype dybt rodfæstet i den ganske rige bondekultur på egnen.

Med tiden udviklede der sig i lighed med mange andre ølregioner, en sæsonbetonet brygtradition. Grundet mangel på kølemuligheder i det flade landskab, måtte man nøjes med at brygge i vintermånederne og lagre øllet til den varme sommer, hvor øllet tjente som forfriskning ved det hårde markarbejde. Man var tvunget til at gemme øllet, fordi det var besværligt, hvis ikke ligefrem umuligt, at brygge om sommeren på grund af varmen der gjorde gæringen kaotisk. I Nord Pas-de-Calais blev det øl slet og ret kaldt 'øl til at lagre', hvilket på fransk er Biére de Garde.

I begyndelsen af det 19. århundrede fandt man store fund af kul og jernmalm i områderne Denain, Douai and Valenciennes, hvilket ændrede den lokale økonomi fra at udelukkende være baseret på landbrug til i stigende grad at basere sig på minedrift og forarbejdning af jernmalm. Mange nye arbejdere kom til regionen og efterspørgslen på øl steg deraf. Den fyldige og energirige Biere de Garde vidste sig yderst velegnet til det hårde arbejde i minerne og stålværkerne. Den stigende efterspørgsel fik en del af de mindre gårdbryggerier til at satse 100 % på brygning, og mange af af dem voksede sig rimeligt store. Ingen af disse formåede dog at begynde en egentlig eksport før i vores tid. Dels blev området plaget af de to verdenskrige og dels var regionen omgivet af meget konkurrencestærke ølproducenter i nabolandene. Derudover led bryggerierne af at Frankrig kulturelt blev forbundet med vin, hvilket utvivlsomt gjorde barrierne højere. Regionen nævnes derfor ofte som den glemte ølregion og Bier de Garde har været kendt som en af Frankrigs bedst bevarede gastronomiske hemmeligheder. Efter anden verdenskrig og frem til 1970'erne levede regionens bryggerier en meget anonym tilværelse, og øltypen kom under pres fra lyst lagerøl fra Alsace og udlandet. Men siden starten af 1990erne, hvor franskmændene fik øjnene op for øltypen, har den opnået en kolossal fremgang. Dertil er kommet en øget udenlandsk interesse for øltypen.

Gastronomi

Biere de Garde er en øl, der går godt i flere gastronomiske sammenhænge og med mangfoldigheden af specialiteter fra området, er der mange muligheder. I Nord-Pas de Calais vil man få serveret Biere de Garde til mange af egnens specialiteter. En af de store specialiteter er ost f.eks. ostene Gouda français Pavé de Roubaix, Mimolette, Mont des Cats, Vieux Boulogne, Boulette d'Avesnes. Men Biere de Garde passer også glimrende til varme retter såsom grøntsagsstuvninger, vildt ragout, muslinger i fløde og gryderetter med lam etc. øllet bør serveres tempereret dvs. ved en 8-10 °C, hvor øllets mange smagsnuancer kommer til sin ret.

 

 

Forfatter

Bjarke Bundgaard
Søren Bjørn Hansen

Oprindelse

Nord-Pays-de-Calais

Bitterhed

20-35 BU

Farve

12 - 45 EBC

Plato

12 - 16°

Gæring

Overgæret

Reklame

Bryggerier

Brasserie De St-Sylvestre
59114 St-Sylvestre-Cappel
Frankrig
www.st-sylvestre.com

Brasserie Duyck
BP 6
59144 Jenlain
Frankrig
www.duyck.com

Brasserie Theillier
11 Rue de la Chausee
59570 Bavay
Frankrig

La Brasserie Castelain à Bénifontaine
13 rue Pasteur
62 410 Bénifontaine
Frankrig
www.chti.com

Det danske udvalg

CH'TI Ambrée
CH'TI Blonde
CH'TI Brune
La Goudale