12. Oktober, 2008

Kölsch

Typologi

Kölsch er en lys overgæret øl fra Køln området. Kölsch var den første øltype, der har opnået en EU navnebeskyttelse, hvilket definerer øltypen både hvad angår indhold og geografisk tilknytning. Grundet navnebeskyttelsen må øl, der følger brygmetoden, men er brygget uden for Køln-området, ikke kalde sig Kölsch, men i området langs Rhinen findes der flere a la Kölsch typer.

Ifølge ”Kölsch konventionen” må øl kun kaldes Kölsch, hvis de opfylder følgende kriterier:

1) De skal være brygget i Køln-området

2) Øllen skal være lys, overgæret og filtreret. Der er tale om en Vollbier (dvs. en plato på 11-16%) med en humlebetonet smag, brygge efter den tyske Reinheitsgebot


Sanseindtryk

Kölsch ligner en Pilsner, men kan i nogen tilfælde være ufiltreret og uklar. Der er tale om en lys og perlende øl med en let, men holdbar skumdannelse.

Kölsch har en let frugtig og syrlig smag med en lav bitterhed 25 – 30 BU. Den er frisk, blød og let og har en lille kompleksitet. Kölsch er en øl, der glider let ned og med en alc, vol. pct. på omkring 5 og en Plato på 11-12º kan den drikkes i større mængder.

Brygning

Kölsch brygges ved to gæringer. Første gæring varer fra 4-6 dage og foregår ved 15 – 19 º C. Den efterfølgende lagring foregår ved 0-4 º C og varer fra 4-6 uger. Metoden er således næsten identisk med den måde ”naboøllen” Altbier produceres på.

Kölsch brygges på klassiske tyske aromahumlesorter som Hallertauer Perle, Hallertauer Hersbrucker, Tettnanger og lyse malttyper som Münchner og Wiener. I nogle tilfælde anvendes hvede i brygningen for at fremme friskheden, dog må hvedeindholdet ikke overstige 15 %.

Historie

For at tage konkurrencen op med de store tyske bryggerier indgik 24 bryggerier i Køln et samarbejde om at definere en egns ølspecialitet. Den 25/6 1985 blev ”Kölsch konventionen” mellem den tyske stat og de 24 bryggerier underskrevet, og den første øl i historien med navnebeskyttelse var en realitet. Der var ikke tale om en ny øl, men om en allerede eksisterende egnsspecialitet, idet øllen var blevet brygget i området fra før 1.verdenskrig. Øllen gik før Kölsch konventionen under navnet ”vit” der er en Kølner dialekt for ”Weiss”, som i Køln ikke henviser til en hvedeøl, men til en lys overgæret øl. Det nye var, at der nu forelå en formel aftale mellem bryggerne i Køln om indhold og brygmetode, et emne, der indtil 1980’erne havde været til stor diskussion.

I dag er Kölsch den 3 mest solgte øl i Nordrhein-Westfalen efter Pilsner og Altbier, og der produceres 2,5 mio. hl om året. Størstedelen brygges og konsumeres på husbryggerier i Køln og omegnen , hvor øllen er dominerende.

Gastronomi

Kölsch er en god ledsager til klassiske tyske retter som f.eks. Sauerbraten og saure Bohnen (sure bønner). I Køln serveres Kölsch ofte til egnens Specialiteter: halve haner, mellemlagret Hollandsk Gouda ost med rugboller, Mettwurst (letrøget Pølse) eller ”Kölsche kaviar” blodpølse.

Skal Kölsch indgå i en øl-menu, ville den blive serveret i de karakteristiske 2 cl slanke glas "Stange” og være den ideelle ”aperitif øl” til havefesten.

 

 

Forfatter

Søren Bjørn Hansen

Oprindelse

Køln-området

Bitterhed

25-30 BU

Farve

12 - 45 EBC

Plato

11-16

Gæring

Overgæret

Reklame

Bryggerier

Dom-Brauerei GmbH
Alteburger Straße 145 - 155
50968 Köln

http://www.dom-koelsch.de


Cölner Hofbräu Früh
Am Hof 12   

50667 Köln
http://www.frueh.de


Privatbrauerei Gaffel Becker & Co.
Eigelstein 41
50668 Köln

http://www.gaffel.de


BRAUEREI HEINRICH REISSDORF 
GmbH & Co 
Emil-Hoffmann-Str. 4-10 
50996 Köln 

http://www.reissdorf.de