17. Oktober, 2008

Faro

Typologi

Faro er lambic tilsat sukker. I nogle tilfælde blandes ung lambic og med gammel lambic inden tilsætningen af sukker.  

Sanseindtryk

Faro er kendetegnet ved en at være sød og varierende i kompleksitet, alt efter hvilken  sukker og Lambic der anvendes. Tappes Faro på flaske er man nødsaget til at pasteurisere øllet for at stoppe gæringen. Men oprindeligt blev Faro tilsat sukker på caféen eller beværtningen og det kan stadig opleves enkelte steder i Belgien at en bestilt Faro bliver sødet på stedet. Der kan ikke spores bitterhed i øllet.

Brygning

Fremstilles af lambic tilsat sukker

Historie

Faro følger Lambicens historie (jf. lambic)
Faro er et produkt af Belgiens beliggenhed og historie. Flandern var allerede i middelalderen det nordeuropæiske centrum for handel med oversøiske produkter. Heriblandt rørsukker fra de Kanariske øer og Sao Tomé. Derfor har det været mere lige til at man eksperimenteret med de hjembragte og eksotiske handelsvare i forbindelse med brygning. I dag sødes Faro – der som basis er en Lambic af varierende styrke og surhed - med kandis, rørsukker, karamel, molasse og sirup. Den kan ydermere være krydret med forskellige urter og krydderier.

Faro er baseret på Lambic, men historisk set har Faro baseret sig på tre grundlæggende forskellige typer basis-Lambic. For det første var det ikke ualmindeligt at dét Lambic som ikke fandtes egnet til Lambic-Fruitées eller Gueuze blev sødet og derved blev til Faro. Ligeledes var det praksis at bundsjatten fra første urt udtræk blev anvendt til Faro. Endeligt var det almindeligt at man lavede et andet udtræk af mæsken, som blev anvendt som husholdningsøl. Noget af dette blev ligeledes sødet og drukket som Faro. Resulatet er at Faro kan svinge mellem 3% og 6% alc. vol.

Gastronomi 

 

Forfatter

Søren Bjørn Hansen

Oprindelse

Payottenland

Bitterhed

0 BU

Farve

30 - 45 EBC

Plato

10-16

Gæring

Spontangæret

Reklame

Bryggerier

Brouwerij Cantillon
Gheude Straat 56
B-1070 Brussel
Belgien
www.cantillon.be

Brouwerij De Troch 
Langestraat 20
B-1741 Ternat 
Belgien 
www.detroch.be

Brouwerij Lindemans
Lenniksebaan 1479
B-1602 Vlezenbeek
Belgien
www.lindemans.be