12. Oktober, 2008

kriek

Typologi

Kriek er en  lambic baseret på kirsebær

Sanseindtryk

Kriek har en lys til mørk rød farve og udvikler en let skumkrone med et skær af øllets farve. Der ses ingen kulsyreudvikling. Øllet dufter friskt af kirsebær og mandler med en let syrlig undertone. smagen er skarp syrlig med klare toner af kirsebær finish. Alkoholindholdet spores ikke og der er ingen bitterhed.


Brygning

BelleVue Kriek fremstilles ved at en ca. 6 md. gammel lambic tilsættes hele modnede kirsebær (eller kirsebærsirup) i blandingsforholdet ca. 1:5. Kirsebærerne blandes med lambic i store træfade eller moderne gæringstanke, hvorved der startes en sekundær gæring. I de første uger er gæringen meget intensiv på grund af frugtens sukkerindhold. Under den op til 2 år lange lagring nedbrydes frugtkødet og kirsebærstenene opløses delvist. I denne proces frigives den mandelagtige aroma, som er kendetegnende for autentiske Kriek. Inden tapning filtreres krieken for at fjerne resterne af frugtkød og sten og i nogle tilfælde pasteuriseres kriken for at få standset gæringsprocesserne.

Historie

Øltypen følger Lambicens (jf. lambic) og andre Lambic baserede frugtøls historie. Den tækker trækker på en oldgammel tradition, hvor man forhøjede alkoholindhold, smag og fylde ved at tilsætte de naturligt forekommende bær og frugter. Denne tradtion har overlevet i Lambic regionen i Belgien og har udvikler sig stadig. Oprindeligt har der selvsagt været tale om europæiske frugtsorter såsom kirsebær, hindbær og solbær. Men hen af vejen begyndte man at bruge frugter der ikke havde oprindelse i Europa såsom bananer, kiwi og ananas.

Gastronomi

Generelt Kriek som en dessert eller aperitif øl. Krieks sødme og flotte røde farve gør den oplagt som en aperitif øl. Kriek er en en god ledsager til såvel tunge og lette desserter  hvor øllet giver et godt friskt modspil til de tunge og et medspil til de lettere. I Belgien  er kombinationen af Kriek og chokolade ’a match made in heaven’ .

Kriek er også anvendelig som ingrediens i sorbeter, frugttærter og henkogte frugter. 

 

Forfatter

Søren Bjørn Hansen

Oprindelse

Payottenland

Bitterhed

0 BU

Farve

Plato


Gæring

Spontangæret

Reklame

Bryggerier

Brouwerij Cantillon
Gheude Straat 56
B-1070 Brussel
Belgien
www.cantillon.be

Brouwerij De Troch 
Langestraat 20
B-1741 Ternat 
Belgien 
www.detroch.be

Brouwerij Lindemans
Lenniksebaan 1479
B-1602 Vlezenbeek
Belgien
www.lindemans.be