8. Oktober, 2002

EisBock

Typologi

Eisbock er en tysk kuriositet, en specialitet fra bryggeriet Reichelbräu AG i den oberfrankiske bryggeriby Kulmbach. Betegnelsen eisbock er et registreret varemærke og tilhører Reichelbräu, som også bruger betegnelsen Bayrische G'frorns.

Eisbock brygges kun i nogle få uger om året i slutningen af august og starten af september. Øllet fremstilles ved at nedfryse en færdigbrygget doppelbock eller bockbier i en periode på 11 - 14 dage. Ved at fryse øllet opnår man en øl med en højere alkoholprocent eftersom nedfrysningen fjerner 5-7 % af væsken. Resultatet er en ekstra stærk bockøl med en plato på op til 24 pct. og en alkohol volumen  på henved 10 %. Der er således tale om en øl i den stærke ende af skalaen.

Sanseindtryk

En Eisbock har en dyb rødbrun til mørk farve (45-130 EBC). Øllet er meget komplekst og har en meget maltet duft. Humlebitterheden svinger fra 25-50 BU, men humlen tilsættes udelukkende for at få maltens sødme til at balancere.  

Den høje alkohol volumen giver en øl der varmer og som har en kraftig smag.   Smagen svinger fra en antydning af frugtig appelsinagtig sødme, over imod antydninger af whisky og kaffe

Brygning

Eisbock er meget komplekse øl, som brygges på mange forskellige malt- og humlesorter. Til den originale Eisbock fra Reichelbräu AG bruges der ikke mindre end fem forskellige malttyper.  Selvom at maltkarakteren er dominerende,   bruges der ikke mindre end tre forskellige humletyper Perle, Hersbrucker og Tettnang i den originale Eisbock. 

Historie

I den Oberfrankiske by Kulmbach skulle lærlingene før i tiden rulle dagens produktion af øl ned i de kølige og frostfrie lagringskældre. Historien gå at en kold vinteraften gik det galt. En lærling glemte et fad med Bockøl ude gårdspladsen. Næsten morgen var øllet - på nær en rest i midten af fadet - frosset til is.  Efter at være blevet skældt hæder og ære ud fik lærlingen oprejsning da han fik den rasende brygmester til at smage en sjat af det frostfrie øl. Det maltsøde og alkoholstærke øl 'tøede' brygmesteren op, og den nye øltype var skabt.  På Bryggeriet Reichelbräu brygges Eisbock kun nogle få uger om året, i slutningen af August og starten af September. Det lagres over vinteren frem til Marts, hvor øllet skænkes på den tilbagevendende Eisbock festival i Kulmbach. Ceremonien starter kl. 19.00 på rådhuset, hvor et frossent fad Eisbockbier brydes op og skænkes.    

gastronomi

Grundet Eisbocks alkoholstyrke er det en øl, man bør nyde med største forsigtighed. Det er en øl, man nyder som en cognac eller en god whisky. Den går godt til søde desserter eller oven på en god middag. Alternativt kan man nyde den på kolde vinteraften hvor man venter på forårets komme.

 

 

Forfatter

Søren Bjørn Hansen

Oprindelse

Kulmbach,
Bayern

Bitterhed

25-50 BU

Farve

45-130 EBC

Plato

16 - 19°

Gæring

Undergæret

Reklame

Bryggerier

Reichelbräu AG
Lichtenfelser Straße 9  
D-95326 Kulmbach
Bayern, Tyskland
www.kulmbacher.de