2. september, 2005

North Coast old rasputin

Beskrivelse

Denne artikel er skrevet for Ølmanden ApS

North Coast Old Rasputin skænker et mørk fyldig beigefarvet skumkrone, der aftager til et stormasket slør i glasset. Øllet har en meget dyb rødbrun farve, der reelt synes sort på grund af den manglende gennemsigtighed. Øllets vældige drøjde og fyldighed gør det, hvad angår udseende, sammenligneligt med italienske vine. Aromaen er en intens blanding af vinøs frugtighed, bitter chokolade og mørk karamel. Det har en kraftig tør bitterhed, der forlænges yderligere af indtrykket af den hårdt ristede malt. Underliggende er en diskret sødme der føles en anelse varmende grundet det høje alkoholindhold.

Øltypen russian imperial stout har trods sit navn, sin oprindelse i England. Frem til 1850erne var det helt almindeligt at engelske skibe lastede fade med dette kraftige øl, når de skulle til St. Petersborg og i det hele taget Østersø området. Det kraftige mørke øl var nemlig faldet i russernes og balternes smag. North Coast Brewing Companys fortolkning brygges på meget generøse mængder grundmalt, dertil tilsat rigeligt med chokolademalt. Heller ikke humlen spares der på. Øllet er tilsat nok amerikansk bitterhumle til at det sniger sig op på en IBU på 75! En dansk pilsner er i sammenligning på 25 IBU. Øllet er unikt i amerikansk sammenhæng og har vundet ikke færre end otte medaljer, herunder to guldmedaljer ved the Great American Beer Festival.

Med North Coast Old Rasputin er der tale om en øl der bør nydes i ro og mag. For det første har øllet en voldsom høj alkoholprocent (9,0 % alc.vol), der nemt kan overraske den uforberedte. For det andet er øllet så smagsfuldt og intenst for sanserne, at det skal nydes lidt af gangen. Det kan anbefales at finde cognacglasset frem og sætte sig godt til rette i sofaen. Ved at slynge øllet i glasset frigives endnu mere af den unikke aroma og oplevelsen bliver mere fuldendt. Øllet kan sagtens drikkes alene, men det kan også serveres til desserter i form af petit four, praliner og konfekt i almindelighed.

GlocalBeer siger...

"Det var svært at få bugt med livlægen Rasputin. Det kan man ikke sige om denne imperial stout, der trods sin store drøjde er en øl man nemt komme til at drikke alt for hurtigt."

Bryggeri

North Coast Brewing Company
455 North Main Street
95437-3215 Fort Bragg
Californien, USA

Website
Email

Hvor kan den købes?

Oeltorvet

Oprindelse

Californien, USA

Øltype

Imperial Stout

Alkohol

8,9 % alc.vol

Plato

Ukendt

Gæring

Overgæret

Humlesorter

Ukendt

Malttyper

Ukendt